Bu durum 2 sebepten olabiliyor.
1- Tuz suyanen fazla %26 oranında karışır ve suyu doygun hale getirir. Doygun suda ise tuz daha fazla erimez. Kabın dibinde kristal parçalar tortu değil de tuz gibi görünüyor. Su boşaltılıp yeni su eklenip karıştırılırsa eriyecektir muhtemelen.
2- Dipte kalan tortu ise eğer bunun sebebi de şudur. Bildiğiniz gibi doğal kristal kaya tuzu madenden el ile seçilerek ayıklanıyor ve rafine edilmeden yani mineraller ayrıştırılmadan direk öğütülüp tüketiliyor.
Tuz madenindeki damarın mineral yoğunluğuna göre içerisinde beyaz kil veya kalsiyum, potasyum, magnezyum v.s. mineraller fazla olursa eritildiğinde dipte kalıyor. Çeşmelerin ağzında beyaz kireç gibi oluşan yada çaydanlıkların dibinde oluşan kalıntılar gibi düşünün.
Bu maddelerin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Zira Türk gıda kodeksi Tuz tebliğine göre madde 5 te ve f bendinde belirtilen tuzda çözünmeyen madde miktarı %0,5 i geçmemelidir. Bu oranın altı tüketime uygundur.
Her tuzdan çıkmaz ama bazı damarlardan çıkar. Rafine edilmeden bunu sıfıra indirmek mümkün değildir. Ama rafine edince de hiçbir faydalı mineral kalmaz içinde.
Madenden hergün belli bir mesafe kat ederek elde ediliyor bu tuz. Her m2 diğerine göre mineral dağılımı olarak farklılıklar gösteriyor. Maalesef bazı damarlarda bu yoğun olabiliyor. Ama bugüne kadar zararına dair hiçbir kayıt görmedim.